το νησί

η Κύθνος

kythnos kythnos kythnos kythnos
Ιατρικό Κέντρο
Τηλ. 22810 32234 Δρυοπίδα
Λιμεναρχείο
Τηλ. 22810 32290 Μέριχας
Τουριστικές Πληροφορίες
Τηλ. 22810 32250 Μέριχας
Τράπεζες
• ΑΤΜ - ALPHA BANK: Μέριχας
• ΑΤΜ - PIRAEUS BANK: Χώρα
Βενζινάδικα
Μέριχας: Τηλ.: (+30) 22810 32269, Κιν.: (+30) 694 427 1609
Χώρα: Τηλ.:(+30) 22810 31419, Κιν.: (+30) 694 531 6808
Ταξί
Γ.Λαρεντζάκης: 694 427 1609
694 580 0278
Μ.Φιλιππαίος: 694 474 3791
Μ.Τζιώτης: 694 427 6656
Γ.Φιλιππαίος: 694 589 5347
Rent a Car
Γονίδης: 6976 740 791
Λαρεντζάκης: 6944 906 568
Χαλιβελάκης: 6951 926 450
Η Κύθνος γνωστή και ως Θερμιά, λόγω των ιαματικών πηγών της, είναι ένα από τα πιο κοντινά στην Αττική κυκλαδονήσια, παραμένει ωστόσο από τις πλέον άγνωστες γωνιές του Αιγαίου. Έχει το γνώριμο χρώμα των Κυκλάδων, με γυμνούς και άνυδρους λόφους, ζωσμένους με χιλιόμετρα ξερολιθιές και 350 διασκορπισμένα κατάλευκα γραφικά ξωκλήσια. Τα χωριά του νησιού είναι γεμάτα πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, πλατείες, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού, η Χώρα (ή Μεσαριά), η πρωτεύουσα, τα Λουτρά, η Δρυοπίδα, η Κανάλα, όπου βρίσκεται και το ξακουστό μοναστήρι (με το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού), όλα είναι υπέροχα!

Ακολουθήστε τα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά του νησιού, γευτείτε βερύκοκα και άγρια μούρα, και φυσικά επισκεφτείτε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Χαλαρώστε σε κάποια από τις σχεδόν 100 αμμουδιές του νησιού ή στο υδροθεραπευτήριο στην περιοχή Λουτρά, με τις δύο θερμές πηγές, ονομαστές ήδη από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.


Αρχαιολογικοί Χώροι
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Μαρουλά στα Λουτρά της Κύθνου
Αρχαίος μεσολιθικός οικισμός. Τα πιο σημαντικά ευρήματα της τοποθεσίας τους περιλαμβάνουν έναν ανθρώπινο σκελετό που θεωρείται ένας από τους παλαιότερους των Κυκλάδων. Ο χώρος αυτός έχει εξαιρετική θέση στον τομέα της παλαιοανθρωπολογίας, καθώς είναι ο μοναδικός υπαίθριος μεσολιθικός οικισμός της χώρας!

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Βρυοκάστρου
Μεταξύ των πολυάριθμων ευρημάτων, τα πιο σημαντικά είναι ταφικά ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, επιγραφές, θραύσματα αρχαϊκών βάζων με ανάγλυφη διακόσμηση, αττική κεραμική των αρχαϊκών και κλασικών περιόδων, οι σφραγισμένες λαβές εμπορικών αμφορέων κ.λπ.

Το Κάστρο της Ωριάς
Η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Το κάστρο είναι προσβάσιμο μέσω ενός δύσκολου χωματόδρομου.
Μουσεία
Λαογραφικό Μουσείο Χώρας
Πρόκειται για μια λαογραφική συλλογή αντικειμένων που εκτίθενται σε ένα παραδοσιακό σπίτι στην πλατεία της Χώρας, στην οποία θα ανακαλύψετε τους πνευματικούς θησαυρούς της Κύθνου και θα ζήσετε τη ζωντανή παράδοσή της.

Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας
Ιδρύθηκε από τον ενεργό Σύλλογο Δρυοπιδίων (άνθρωποι που προέρχονται από τη Δρυοπίδα Κύθνος) σε ένα παλιό διατηρητέο σπίτι πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο
Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο του νησιού φιλοξενείται σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πατέρα Κωνσταντίνου Γωνίδη. Υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά εκθέματα της βυζαντινής εποχής στο μουσείο και πολλές εικόνες που έχουν επιβιώσει με την πάροδο του χρόνου.
Θερμές πηγές
Η Κύθνος στη σύγχρονη εποχή πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά» λόγω των ιαματικών πηγών της, που βρίσκονται στον γραφικό κόλπο των Λουτρών, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
Τα Λουτρά, τα οποία αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Υπάρχουν δύο θερμές πηγές. Η πρώτη είναι αυτή των Αγίων Αναργύρων και είναι αλατούχα. Βρίσκεται σε μια εγκατάσταση υδροθεραπείας που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη που ονομάζεται πηγή Κακάβου, περιέχει ιώδιο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο ενώ η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Τις πηγές επισκέφθηκε κάποτε ο Βασιλιάς Όθωνα και η σύζυγός του Αμαλία.
Παραλίες
ΚΟΛΩΝΑ η πιο διάσημη και ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού της Κύθνου. Τα τελευταία χρόνια, ένα κομμάτι της είναι οργανωμένο με beach bar και ξαπλώστρες. Δεν έχει φυσική σκιά.
ΜΑΡΤΙΝΑΚΙΑ είναι μια μικρή παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα με θέα στο λιμάνι. Πολλά δέντρα είναι διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας. Υπάρχει beach bar και ξαπλώστρες.
ΑΝΤΩΝΗΔΕΣ είναι μια μικρή παραλία στην Κανάλα με γαλαζοπράσινα νερά.
ΣΚΥΛΟΥ. Μια ιδιαίτερα όμορφη παραλία χάρη στα κρυστάλλινα νερά και το μήκος της (περίπου 250 μέτρα!) Έχει λευκή άμμο και βότσαλα, αλλά δεν έχει σκιά, και θα πρέπει να περπατήσετε 15 λεπτά σε ένα δύσκολο μονοπάτι.
ΣΧΙΝΑΡΙ . Μια μικρή παραλία ακριβώς δίπλα στο χωριό Λουτρά.
ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ είναι μια πολύ προστατευμένη μικρή αμμώδης παραλία, με ρηχά νερά. Διάσπαρτα στην παραλία υπάρχουν λίγα μεγάλα δέντρα.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. Άμμος, μικρά βότσαλα και πολλά αρμυρίκια διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας.
ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ. Μια όμορφη μεγάλη και αμμώδης παραλία, δυστυχώς χωρίς σκιά.
ΕΠΙΣΚΟΠΗ. Μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κύθνου. Είναι μια αμμώδης, οργανωμένη παραλία με καταγάλανα ρηχά νερά και αρκετά αρμυρίκια.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ. Μια μεγάλη, αμμώδης παραλία και μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κύθνου.
ΛΟΥΤΡΑ. Μια μεγάλη παραλία, που βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου, ενώ ακριβώς πίσω είναι τα κτίρια των ιαματικών λουτρών. Στο νότιο τμήμα της παραλίας υπάρχει μια μικρή «πισίνα» όπου το ζεστό νερό αναμιγνύεται με το αλμυρό νερό!
ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ. Μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά, πολλά αρμυρίκια και όμορφα beach bars.
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Μια απομονωμένη ήσυχη αμμώδης παραλία στα βορειοανατολικά της Κύθνου.
ΛΕΥΚΕΣ. Μια μικρή παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα, με λίγη σκιά και μια ωραία ταβέρνα.
ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ. Μια όμορφη απομονωμένη παραλία με μικρά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά αλλά χωρίς σκιά.
ΓΑΙΔΟΥΡΟΜΑΝΤΡΑ & ΣΙ ΜΟΥ ΣΙ. Ακριβώς δίπλα στην παραλία του Σκύλου με παρόμοιο τοπίο.
ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑ. Άμμος, μικρά βότσαλα και λίγα αρμυρίκια διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας.
ΝΑΟΥΣΑ. Μια πανέμορφη μεγάλη παραλία με άμμο, μικρά βότσαλα και λίγα αρμυρίκια.